София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

МВНР: Българи с двойно гражданство са подлежащи на мобилизация в Русия

"Докато се намират на територията на Русия, това, което е доминиращото, е руският им паспорт"

11 мПолитика 565

Русия има право да мобилизира българите с руско и с българско гражданство, които се намират на територията на страната. Това заяви служебният минстър на външните работи Николай Милков по време на брифинг в МВнР.

Докато се намират на територията на Русия, това, което е доминиращото, е руският им паспорт и те са третирани като руски граждани', заяви Милков.

За тях съществуват военни задължения, тъй като заедно с руския паспорт им се връчва и военна книжка, посочи той.  'Независимо от факта, че са български граждани, е твърде вероятно да бъдат спрени от руските власти при опити да напуснат Руси", каза още служебният министър.

"'Има хора, които са се обърнали към посолството. Ние имаме намерение да направим опит за такива хора - основно студенти и да се опитаме да организираме тяхното прехвърляне в България или да им осигурим нощувки в комплекса на посолството. Засега не са постъпили конкретни искания. Това са наши превантивни проучвания и действия'', каза Милков.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!