София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-много двойки на матурата по БЕЛ в историята

Слабите оценки са над 10 000

8 годиниОбразование 7 Боряна Райчева

Над 10 хил. двойки на матурите за дванадесетокласници тази година. 4189 са слабите оценки по БЕЛ, а 6460 – по второто ДЗИ. Това стана ясно след обявяване на резултатите от тазгодишната матура за абитуриентите.

Близо 7500 зрелостници ще останат без диплома заради слаби резултати. Спад в оценките има и по философия, а с над 10% е ръстът на двойките по География и икономика. Тревожни са данните и що се отнася до броя на явилите се дванадесетокласници на тазгодишните матури - близо 5000 ученици по-малко от зрелостниците през 2015 г. Това говори за повече ранноотпаднали учащи. Според МОН изход от ситуацията има: повече анализи от страна на ведомството и училищата, и акцентиране върху писането на текстове по БЕЛ, което се оказва сред най-големите проблеми при завършващите. 

Тази година от МОН се похвалиха със сериозни мерки за сигурност, като прибягнаха дори до помощта на родителите що се отнася до контрола в залите за провеждане на изпити. Пред нашия екип зам.-министър Диян Стаматов съобщи, че все пак до отварянето на т.нар. „таен пакет“, т.е разместване на верните отговори за всеки зрелостник, не се е стигнало.
Шестиците по БЕЛ са 5602, а най-високи резултати има при учащите в София, Варна, Пловдив и Смолян.