София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

НАЙ-МОЩНИЯТ УСКОРИТЕЛ НА ЧАСТИЦИ ЗАРАБОТИ ОТНОВО

АДРОННИЯТ КОЛАЙДЕР ВЪЗОБНОВИ РАБОТА СЛЕД 2-ГОДИШЕН РЕМОНТ
пропускане
5 годиниТехнологии 1053

Най-големият и мощен ускорител на частици в света заработи след двегодишно прекъсване, съобщиха от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), предаде Ройтерс.
Големият адронен колайдер подновява своята дейност след 2-годишен застой. За този период инженери на ЦЕРН разрешиха проблем, свързан с електроникаат на машината. Причината за късото съединение, по което работиха те, е метален фрагмент, който е остранен. Повредата се е намирала в един от гигантските магнити на ускорителя.
През паузата в работата на ускорителя са били извършени и дейности по увеличаване на неговата мощност. Една отцелите е била тя да скочи почти двойно в сравнение с 2012 година и да стане от 8 на 13 тераелектронволта. Експерти изразяват надежда, че при такова високо равнище на енергията, ще бъдат правени повече важни изследвания и анализи.
Сблъсъците на протони с тази мощ обаче ще бъдат възобновени през май. Тези сблъсъци протичат със скорот, близка до светлинната, и благодарение на тях е открита дълготърсена частица. Те създават предпоставки, близки до тези след Големия взрив преди повече от 13 милиарда години, за който се предполага, че е дал старта на Вселената.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!