София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Най-късно до 11 август ще стане ясно дали ще има досъдебно производство срещу Сарафов

Сигналът беше подаден до прокурора за разследване на обвинител номер Даниела Талева

12 дниКрими 29 Марияна Стойчева

Най-късно до 11 август ще стане ясно ще бъде ли образувано досъдебно производство срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на експремиера Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Сигналът беше подаден до прокурора за разследване на обвинител номер Даниела Талева в разгара на контрабандния скандал в Митниците. Тогава Денков обяви, че Коцев е бил притискан от Сарафов да подаде оставка.

От справка на ad hoc прокурора до Прокурорската колегия става ясно още, че от края на миналия май, когато започна да функционира механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници, са били подадени 18 сигнала. 

По част от тях Талева е постановила отказ от разследване. Други са били препратени на други органи, защото не са били от нейната компетентност. 

В момента висящите преписки при ad hoc прокурора са 7. По една от тях е образувано досъдебно производство, което трябва да приключи най-късно до края на юни. Не се посочва кое е делото, но най-вероятно става дума за разследването по отделени материали, свързани с Борислав Сарафов  по т.нар. афера "Осемте джуджета".