София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Някои места в Гърция останаха без ток след бурята

Равносметката е 7 загинали и над 100 ранени

08:36 ч. 12.07.2019 г.Общество 26

Повече от 24 часа след бедствието в Северна Гърция все още без ток и вода са част от населените места, където бурята вилня.

Седем души загинаха, а най-малко 23 бяха ранени, след като ожесточена буря се откъсна от плажната ивица в един от най-големите туристически райони на Гърция, ужасявайки хиляди туристи, уловени на открито.

Шестима туристи, включително две деца, бяха убити - от Чехия, Русия и Румъния - на северния полуостров Халкидики, близо до втория град на Гърция, Солун, в бурята в сряда.

Намерили са и тялото на 60-годишен местен рибар, който е бил изчезнал след бурята и по-късно е намерен в морето.
Торнадото е продължило само около двайсет минути към 22 ч. в сряда, но беше опустошително. Правителственият говорител Стелиос Пецас посочи, че ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.

Част от пътищата в района на Халкидики остават труднопроходими, най-вече заради паднали електрически стълбове с високо напрежение. Очаква се днес да бъде възстановено електрозахранването.

А на фона на водното бедствие на север, в южната част на страната бушуват наймалко 5 големи пожара.

Високите температури, сушата и силните ветрове се смятат за причина за разпалването на огнищата.

Най-големи проблеми на огнеборците създават пожари, пламнали на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, работи се по пълното им потушаване.