София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Денков: Свободата идва с ваксинацията, а не с това да си правим каквото искаме

Министърът на образованието коментира мерките срещу коронавирус в училищата
6 мПолитика 1607 Ивана Иванова

Аз не съм политик и за мен е важно да си свърша добре работата. Възможността да бъдат затворени училищата е заложена още в плана на Министерството на здравеопазването. Ако трябва да погледнем какво се случи през последните седмици, беше да се опитаме да отложим, ако останем с високи нива, да продължим да учим по същия начин. Вече има доста страни, които показаха ясно, че при високи нива на ваксинация, всички мерки изчезват. Свободата идва с ваксинацията и зеления сертификат, а не с това да си правим каквото си искаме и да очакваме пандемията да премине. Това коментира министърът на образованието Николай Денков в ефира на БНР.

"Е, няма да ни подмине. Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат", коментира още Денков.

"След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи... От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо". 

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували. 

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас... Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест... Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост". 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!