София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Николай Каварджиклиев: В последните служебни правителства има много пропуски в ДФЗ (ВИДЕО)

Усвояват се едни средства, без да се свърши работа, заяви бияшият шеф на Фонда пред "Евроком"

1 годинаПолитика 3 Николай Парашкевов

"Чувал съм много митове и легенди за това. В интерес на истината не мога да кажа, че хората, които са управлявали фонда и тези, които са работили във фонда преди това са Света вода ненапита. Във всяка една такава структура има някой, който иска да пипа в кацата, а има други, които са грамотни и работят като експерти. Има хора, които работят и вършат това, за което са там, но има и други, които са на другия бряг", това заяви бившият директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев пред "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком".

По думите му има хора, служители на ДФЗ, срещу които са се водили дела и такива, срещу които и сега има съдебни процеси.

За съжаление, в последните служебни правителства са направени много пропуски и те са отразени в доклада на сертифициращия орган. Това са одиторите, които проверяват фонда. Загърбени са много от стандартите и правилата, които трябва да се спазват, а много други, са нарушени, продължи той.

Далаверата е в елементарни кокошкарски неща, липса на контрол. Това позволява надписване на цени, фалшиви фактури и т.н. Усвояват се едни средства, без да се свърши работа, заяви Каварджиклиев по отношение на проверките на ОЛАФ във Фонда.

И в двете разследвания на ОЛАФ може да видите едни и същи имена под една или друга асоциация, но те обжалват акта, който ОЛАФ издава, т.н. "окончателен доклад" пред нашия съд. До момента няма случай, при който нашият съд е отменил доклад на ОЛАФ.

Липса на контрол, наивност и алчност, подчерта още веднъж Каварджиклиев за основните проблеми на Фонда и допълни, че най-негативно впечатление са му направили хаосът и липсата на организация.

Това, което се опитах да направя, е да въведа ред, но когато има хаос - много трудно се доказва вина, продължи той.

Каварджиклиев подчерта, че много от хората, които е освободил от ДФЗ са били върнати на работа на следващия ден, след като е напуснал поста си.

Проблемът на нашата държава е, че се прави проект, за да се усвоят пари, а не се прави проект, за да се стартира рентабилен бизнес. Оттам идва цялата драма. Така се създават кухи фирми, каза още Каварджиклиев пред "ЕвроДикоФ".