София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Нинова: Днес станахме свидетели на голям шлем на национално предателство

За един ден Борисов и ПП-ДБ продадоха българския национален интерес 3 пъти

9 сПолитика 2136

Много пъти днес в пленарна зала чухте изразена грижа за Украйна и за украинския народ. От друга страна, грижа за Русия и за руския народ. Но освен нас, от „БСП за България”, никой не постави акцента върху българския национален интерес и грижа за българския народ. Нашата оценка е, че българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден – голям шлем на национално предателство.” Това заяви Корнелия Нинова пред медии в парламента.

По нейните думи българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа и по-евтин ток за икономиката и за домакинствата, без да гледаме геополитически на този въпрос. „Е, този проект беше приключен днес с решението да се продадат двата реактора от “Белене“ на Украйна. Българският национален интерес беше продаден, не просто два реактора”, посочи Нинова.

Второ, българският национален интерес диктува да имаме боеспособна и въоръжена Българска армия. И това беше продадено днес, защото се взе решение да се опразнят всички складове на Министерството на отбраната и на Българската армия от боеприпаси и да бъдат продадени на чужда държава”, отбеляза още лидерът на БСП. 

Според нея, на трето място, българският национален интерес е да има мир и спокойствие в региона, в Европа и в България, а подкрепата за членството на Украйна в НАТО означава засилване на напрежението. „Означава риск от увеличаване на военните действия в Черно море, които пряко да засегнат България и българския национален интерес”, добави Корнелия Нинова.

Тя посочи и отговорниците за всичко това: „На първо място, Бойко Борисов – персонално. Цитат от Борисов отпреди време: „Моята мечта беше да има тръба за газ, лодки и платноходки в Черно море. А като се разхождат подводници и кораби, каква ще е тази тръба? Когато военни кораби се разминават, могат някъде да се срещнат. И тогава? А и за туризма на България не е привлекателно.” Какво промени позицията на Борисов и на ГЕРБ, сигурно има много обяснения. Вероятно страхувайки се от „Магнитски”, например, той продава избирателите си, партията си, България и се отрича от собствените си думи.”

На второ място лидерът на българските социалисти посочи „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, като, по нейните думи, за власт и пари, прегръщайки се с ГЕРБ, са предали избирателите си, партията си, а днес и България. 

БСП, докато бяхме в правителството на Кирил Петков, спирахме тези процеси, на които станахте свидетели днес, защото те започнаха още тогава. Ние бяхме коректив и не позволихме всичко това да се случи, защото и тогава, и сега защитавахме само българския национален интерес. И слава богу, чухме това признание в зала, за моя изненада, от ДПС, че навремето и в това правителство ние сме били този коректив и сме спрели тези процеси. И сега, в опозиция, сме последователни и не сме сменили позициите си”, каза в заключение Нинова.