София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

НИСКА ЕФЕКТИВНОСТ: Австралийски учени призоваха да спре ваксинацията с AstraZeneca

Медикаментът няма да формира стаден имунитет в Австралия
1 мЕвроком 8086

Учени от Австралия поставят под въпрос ефективността на ваксината AstraZeneca. Според учените поради ниската си ефективност медикаментът няма да формира стаден имунитет в Австралия. Те предложиха да се спрат ваксинациите с това лекарство и да се закупят по-ефективни ваксини от Pfizer и Moderna. Според разработчиците тези лекарства са показали ефективност над 90%, докато средната ефективност на ваксината AstraZeneca е била 70%.

Докато не получим повече данни, които показват, че AstraZeneca е толкова добра, колкото и другите ваксини, научният и медицинският риск, който поемаме, е, че няма да постигнем стаден имунитет.

Политическият риск е да получим добра ваксина за богатите и не толкова добра за бедните “, каза президентът на Австралийската медицинска асоциация Андрю Милър. Той предложи да спре планираното въвеждане на ваксинации с AstraZeneca и да закупи по-ефективни. Същото мнение изрази и друг австралийски учен.

Формирането на стаден имунитет е наистина важно, защото той е този, който ще спре разпространението на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме силно на ваксината AstraZeneca и по-голямата част от австралийците ще я получат. <...> Въпреки това, ефективността на ваксината [способна да създаде стаден имунитет] трябва да бъде поне 70 или 80% “, каза експертът от Обществото по инфекциозни болести, изследовател от университета Монаш Мишел Ананда-Раджа в ефира на телевизионния канал 9news.