София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нов документален филм, посветен на Христо Ботев

Историкът Иван Тренев ще представи нови данни за революционната дейност на поета
пропускане
2 чОбщество 742 Боян Марков

На 6 януари се навършват 173 години от рождението на революционера и поет Христо Ботев. Специално пред Евроком историкът Иван Тренев беше категоричен, че друг като Ботев няма да се роди и че обществото ни е длъжно да остави истината след себе си за идното поколение.

"Ботев е връх Еверест в човешката еволюция. Тази вселена трябва да я гледаме като монументалните върхове на планините - от далече, за да можем да го обхванем целия", заяви историкът.

На въпрос кога трябва да бъде чествана датата на раждане на революционера, Тренев отговори:

"Трябва да бъде отбелязвана на 25 декември, когато се е родил. Това е истинската дата. И неговото име трябва да бъде реабилитирано. Той не се казва Христо, казва се Христофор. И за това има редица доказателства", категоричен бе специалистът.

Историкът също коментира предстоящото излизане на документален филм за Христо Ботев.

"След няколко дни излиза трейлър на документален филм за Христо Ботев с абсолютно нови данни за неговата революционна дейност, писателска и международна - като хуманист и журналист, както и нови снимки на Ботев, които доказват, че той подготвял своето въстание месеци наред, което го прави завършен революционер", завърши историкът Иван Тренев.