София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нов тип пневмония регистриран в Япония

Пациентът е 30-годишен мъж

10:08 ч. 16.01.2020 г.Здраве 282

Японските власти потвърдиха първи случай на зараза с новия китайски коронавирус, който уби един човек и предизвика предупреждения за пътуващи от Държавния департамент на САЩ, съобщават световните информационни агенции.

Около 30-годишен мъж от префектура Канагава, до Токио, се оказа с положителен резултат, се казва в съобщение на здравното министерство на Япония в четвъртък. Той е бил в китайския град Ухан, където има огнище на пневмония, за която се смята, че е причинена от новия щам на коронавирус.

Това е вторият докладван случай на вируса, открит извън Китай, след като китайски турист в Тайланд бе поставен под карантина.

Японският пациент се връща от Ухан с треска и е хоспитализиран. Той е освободен вчера, след като симптомите отшумяват, се казва в съобщението на здравното министерство.

Заради потвърждаването на първия случай на нова пневмония правителството на Япония създаде кризисен щаб за събиране на информация и предприемане на мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Властите призовават хората да мият ръцете си по-често и незабавно да се консултират с лекар, ако се появи кашлица или треска. Особено внимание трябва да се обърне на онези, които наскоро са пътували до Ухан.