София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нови разкрития: Убиецът на 14-годишната Ваня с друго зверство, преди да я застреля

,,Два дни преди това той отнел живота на свой познат, за да открадне автомобила,с който е извършил отвличането на детето''

2 месецаКрими 42 Марияна Стойчева

Бруталното убийство на 14-годишно момиче в Скопие, чието тяло беше открито с вързани ръце и крака в чувал, разтърси Република Северна Македония.

Детето било похитено преди повече от седмица. По първоначална информация се разбра, че то е било отвлечено, когато излязло от вкъщи, за да отиде на училище, а бащата е дал информация на похитителите. Целта на отвличането била изнудване за пари от майката, с която бащата бил разведен.

Разследващите в РСМ твърдят, че похитителите са изпаднали в паника и са решили да убият момичето, защото за случая бързо се разчуло и започнало издирването.

Детето е било застреляно, а тялото му заровено. От Скопие твърдят, че убиецът избягал, като минал през Сърбия и успял да влезе в България. Българските власти посочиха, че нямат информация подобно лице да се укрива у нас.

„Всички сме потресени от случилото се. От тази трагедия. Говори се, че убиецът е преминал границата от Македония към Сърбия.

Първоначално е в Белград с негов приятел адвокат. След това по непотвърдена информация е отишъл в България. По непотвърдена информация след това е отишъл в България. МВнР в София твърдят, че няма такова лице на територията на страната.

По думите на македонският журналист Владимир Перев издирваният Люпчо Палевски-Палчо бил извършител на две убийства в рамките на няколко дни.

„Той не е убил само момичето. Два дни преди това той отнел живота на свой познат, за да открадне автомобила,с който е извършил отвличането на детето. Убитият е мъж от Велес, който дължал 500 евро на Палевски”, обясни журналиста.

Палевски бил известен с криминалното си минало в РСМ.

В интервю за телевизия Телма, адвокатът на Палевски  каза, че го е закарал до Белград, тъй като Палевски нямал автомобил и се върнал обратно, а Палевски му казал, че отива на преглед и „ако всичко е наред ще се върне обратно, а ако не е - ще замине за Истанбул”.

Заради многобройни медийни въпроси, от МВР в Северна Македония изпратиха съобщение, в което се казва, че през 2019 г. срещу Палевски е повдигнато наказателно дело за незаконно подслушване и звукозапис, както за унижение на полицейски служители.

През 2020 г. е подаден сигнал за незаконно притежаване  на оръжие или взривни вещества и неспазване на здравните разпоредби по време на епидемия, през 2005 г. - за злоупотреба със служебно положение и власт и подправяне на документи, през 2002 г. - за невярно съобщаване за извършено престъпление, а през 2000 г. - за укриване на данъци.

Палевски е лидер на партия „Десна” и организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка.

Според министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и останалите заподозрени за отвличането и убийството на 14 годишното момиче са членове на същата партия, която се обявява против НАТО и ЕС.

Палевски е противоречив бизнесмен и един от създателите на градската мафия, а името му за първи път става популярно, когато градоустройствените планове на скопския квартал Дебър Маало, от където е и отвлечено момичето, се променят и от малки фамилни къщи в сърцето на Скопие започват да никнат сгради, а сградата пред която бе отвлечено момичето е построена от Палевски, пише изданието „360 градуса”.

Междувременно бащата на 14-годишната Ваня Гьорчевска, за когото на пресконференцията беше казано, че е посочил на Палевски кога момичето излиза само от дома си, беше доведен в съда в Скопие по предварителното производство.

Прокуратурата иска неговото задържане под стража, както и за останалите трима задържани, съобщават медиите в Северна Македония. 

Снимка: БГНЕС