София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

НОВИ РЕФОРМИ: Правителството създава държавно предприятие за рекултивация

Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов сле
2 мПолитика 485 Ивана Иванова

Снимка: Булфото

След срещата при служебния министър-председател Стефан Янев с протестиращите от КНСБ и КТ "Подкрепа", министър Атанас Пеканов обяви, че въвеждат в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа създаване на държавно предприятие – конверсия на въглищни региони.

"Едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона", каза още той.

"Това е една реформа в Плана за възстановяване, който ще подадем в петък към Брюксел", каза още той.

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва дасе борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места", уточни Пеканов.

„България трябва да настоява още от петък за замръзяване цената на емисиите на това ниво, на което е, за колкото време може повече. Това е първа стъпка, заради цената на тока най-малкото, която в момента убива всички. Второ – трябва да се доведе до край опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид специално за Марица-Изток“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!