София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новият премиер на Украйна вкарва държавата в смартфона

Алексей Гончарук обеща 40% ръст на БВП и електронно правителство

Новият премиер на Украйна вкарва държавата в смартфона

Алексей Гончарук обеща 40% ръст на БВП и електронно правителство

9 месецаТехнологии 6 Боряна Райчева


Ръст на БВП от 40%, 1 млн. нови работни места и wi-fi мрежа в цялата страна след 5 г. Това са основните приоритети на новия премиер на Украйна Алексей Гончарук, успешен корпоративен юрист и икономист.

35-годишният министър-председател обяви тези цели на срещата с президента Володимир Зеленский и лидерите на партиите във Върховната рада. Според премиера правителството му от техноракти планира също така да ремонтира 24 хил. км пътища.

Целта е да се осигури работата на 15 летища и 5 морски пристанища. Една от целите на кабинета „Гончарук“ е да покрие територията на Украйна със скоростен интернет.

Сред ключовите задачи и подобряването на енергийната ефективност в промишлените предприятия. „Очевидно е, че цифрата в сметката трябва да е малка. Работим върху това“, каза Алексей Гончарук.

Сред целите е и подобряването на екологията и свиване на вредните емисии. „Екологията е на фокус – заради това боледуват хора, губим земя, започваме с мониторинга“, каза премиерът.

„Държавата в смартфона чрез отказ от използване на хартиени доукменти от 1 октомври 2019 г.“, спомена като приоритет Гончарук.

Сред целите и създаването на пазара на земя – в Украйна както и в България чужденците нямат право да купуват парцели и селскостопански земи.

„Ще го моделираме така, че никой да не загуби земя, но хората да стават по-богати след реформата“, обобщи Алексей Гончарук.