София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новото командване на НАТО започва работа в Германия

Главнокомандващ ще бъде американският генерал Тод Уолтърс
пропускане

Новото командване на НАТО започва работа в Германия

Главнокомандващ ще бъде американският генерал Тод Уолтърс

8 месецаПолитика 33 Боряна Райчева


Новото командване на НАТО започна работа в град Улм в Германия. Това съобщиха от пресслужбата на Северноатлантическия алианс.

"Създаването на съвместно командване е част от засиленото възпиране и отбрана на НАТО в отговор на променящите се условия за сигурност. Новото командване ще помогне за ускоряване, координиране и осигуряване на движението на бронирани машини и пехота на съюзниците през европейските граници", отбелязва алиансът.

Командването ще се състои от 160 души и се очаква да персоналът да бъде изцяло запълнен до 2021 г., обясняват от пресслужбата. "По време на кризата командването ще може да ангажира до 600 души персонал. Сред основните й задачи ще бъдат осигуряване на сигурност, свобода на движение и подкрепа за силите на НАТО, които се движат из Европа.

Освен това ще гарантира бързото разполагане на съюзните подкрепления", подчерта алиансът и добавя, че отговорен за командването ще бъде главнокомандващ на Съвместните въоръжени сили на НАТО в Европа генерал на ВВС на САЩ Тод Уолтърс.