София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НС гласува промените в Конституцията и ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Поправките бяха разгледани на три обществени обсъждания

2 месецаПолитика 37 Марияна Стойчева

В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат първо гласуване на промените в Конституцията, както и ще гласуват ветото на президента за предоставяне на БТР-и за Украйна. 

Промените в Конституцията влизат отново на първо четене в пленарна зала. Графикът на управляващите предвижда да бъдат окончателно приети на 3 четения в ускорени срокове - до Коледа.

Поправките бяха разгледани на три обществени обсъждания. Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани до последно са разпределението на местата в новия съдебен съвет, мандатите председателите на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор и промените с начина на сформиране на служебните правителства.

Като първа фиксирана точка в дневния ред на депутатите е заложено първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Основните предложения са служебният кабинет да не се предлага от президента, а Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две. Сред внесените изменения е и за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство. На всичките 3 гласувания в пленарна зала трябва да бъдат събрани поне 160 гласа.

Втората фиксирана точка в дневния ред на народните представители е ново обсъждане на Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., върнат за ново обсъждане  от 4 декември 2023 г. на Президента на Републиката.  

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и като в мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия. 

Снимка: БГНЕС