София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

НСТС отхвърли промените в медицинската експертиза

Трите страни са в различни позиции за формулата за процента на нетрудоспособност

НСТС отхвърли промените в медицинската експертиза

Трите страни са в различни позиции за формулата за процента на нетрудоспособност

12 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


НСТС не прие предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза.

Заседанието на НСТС, което се провежда днес в Министерски съвет, е свикано във връзка с постъпило искане от Министерство на здравеопазването за разглеждане и даване на становище относно предложените от МС промени в наредбата.

Правителството, синдикатите и работодателите са на различни позиции за формулата, по която се определят процентите нетрудоспособност. Това стана ясно след заседанието на Тристранния съвет.

Предложението на Министерството на здравеопазването е хората да получават 20 % за съпътстващите заболявания, ако имат поне две диагнози с над 50 на сто намалена трудоспособност. Промените в медицинската експертиза засега се подкрепят само от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се отхвърлят от останалите работодателски организации и от КНСБ.

От "Подкрепа" настояват предложението за 20 % да важи само за една диагноза с 50 и над 50 на сто неработоспособност. Според работодателите е нужна радикална промяна за оценка на функционалността на хората с увреждания.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта за промяна на Наредбата за медицинската експертиза заради недоволство на хората с увреждания според които сегашния регламент ги ощетява.

Здравното министерство предлага в експертните решения да се вписва и кодът по международната класификация на болестите като мярка срещу фалшивите ТЕЛК-ове. Кодът показва диагнозата и с него ще може да се проследи кога е поставена и какви изследвания са правени, за да се използва от лекарите в ТЕЛК, се изгражда връзка между системите на Здравната каса и органите на медицинската експертиза.