София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Очаква се да обжалват избраната фирма за доставка на машините за изборите

ЦИК предпочете компанията „Сиела Норма“
8 сПолитика 304 Златина Петкова

 

Вероятно е да има обжалване на решението на Централната избирателна комисия, с което фирмата „Сиела Норма“ беше избрана за доставчик на машините за гласуване, прогнозира пред БНР изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров.

Въпреки че според него няма никакви основания за обжалване, било много вероятно да има такова, защото "някой път се обжалва не защото обжалващият има някакъв шанс, а за да отчете пред шефовете си, че е бил прав и някакви зли сили са му попречили да спечели".

Той беше категоричен, че никой друг не би могъл да изпълни поръчката в тези срокове и при тези изключително сложни изисквания в договора, тежки неустойки и рискове.

По негови думи повечето чуждестранни компании не желаят да си усложняват живота, поемайки риск от 54 милиона неустойка, както е заложено в договора.

Тодоров посочи, че машините се произвеждат в Тайван, дизайнът е европейски, а доставчикът е от Нидерландия. "Сиела Норма" вече имала подписани договори. Той напомни, че дружеството има опита от петте проведени досега у нас машинни гласувания - две тестови и три с валидно броене и отчитане на резултатите.

Тодоров заяви, че доставянето на машините трябва да започне на 10 февруари и да приключи в края на февруари. Той изрази надежда машините да бъдат експедирани за България с морски транспорт преди настъпването на Китайската нова година.