София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ОФЕРТИ: 28 са фирмите, предложили да осигурят щадящите тестове за COVID-19

Поръчката е за 400 000 теста, като те трябва да се правят със слюнка
23 мОбразование 338 Ивана Иванова

28 са фирмите, предложили да осигурят щадящите тестове за COVID-19, с които да се тестват учениците. Днес Министерството на здравеопазването съобщи броя на офертите като предстои да бъде взето решение коя фирма ще осъществи обществената поръчка.

Основните критерии са два - ниска цена и бързи срокове за доставка. Решението ще бъде взето в понеделник.

Поръчката е за 400 000 теста, като те трябва да се правят със слюнка. Всяка фирма може да предложи различно количество тестове, но условието е да може да ги предостави до 3 дни след спечелването на конкурса.

Остават обаче много въпроси, които бяха повдигнати от учители и родители още миналата седмица. Не е ясно кой точно ще извършва тестовете, къде ще се правят и каква ще е процедурата, ако някое от децата даде положителен резултат. От Министерството на образованието днес обявиха, че едва когато стане ясен какъв точно е видът на теста, ще могат да бъдат представени и конкретните указания за учителите. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!