София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Официално: Великобритания излиза от ЕС на 31 януари в 23 часа по Гринуич

Джонсън подписа споразумението за Брекзит

4 годиниПолитика 3 Мирослав Митков

Британският премиер Борис Джонсън подписа споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Джонсън съобщи това в Туитър.

След три години на политическа криза в Обединеното кралство след референдума за Брекзит през юни 2016 г., сделката за Брекзит сега трябва да бъде ратифицирана от Европейския парламент идната сряда, преди да влезе официално в сила на 31 януари в 23 ч. по Гринуич.

По-рано през деня председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет също подписаха споразумението за Брекзит и го изпратиха за ратификация от Европейския парламент. Европейската комисия публикува и въпросник, в който подробно обяснява процеса на излизане на Великобритания от блока на 31 януари, последващия преходен период до края на годината и преговорите за бъдещите двустранни отношения.

Комисията заяви, че ще приеме на 3-ти февруари обширен проект за преговорни директиви за предстоящите разговорите, за които ще отговаря Работната група за връзки с Обединеното кралство, начело с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.