София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

ОКО ЗА ОКО: Китай забрани новинарския канал на BBC

Би Би Си подчерта, че е разочарована от взетото решение
10 сПолитика 419 Мирослав Митков

Китайският телекомуникационен регулаторен орган забрани излъчването на британския телевизионен канал "BBC World News", предадоха световните агенции. Решението на китайската Национална администрация за радио и телевизия идва седмица след като като британският медиен регулатор отмени лиценза на китайската държавна телевизия.

В изявление, публикувано с настъпването на Лунната Нова година, китайското ведомство казва, че разследване е установило, че свързаните с Китай новини на Би Би Си сериозно нарушават правилата, в това число и правилото, че новините трябва да са верни и безпристрастни. В изявлението се допълва, че новините, свързани с Китай, също така вредят на китайските национални интереси и подкопават националното единство. Според китайските власти британският канал не отговаря на изискванията за излъчване в Китай и неговата молба за удължаване на правото му за излъчване за още една година не се приема.

Би Би Си подчерта, че е разочарована от взетото решение, отбеляза, че е най-достоверната международна новинарска медия и че съобщава новини от целия свят по един справедлив и безпристрастен начин, без страх или без да се стреми да прави услуга на някого.

На 4 февруари британският медиен регулатор Офком отне лиценза на китайската държавна телевизия "Чайна глоубъл телевижън нетуърк" (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява контрол над предаванията ѝ. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!