Начало Новини Предавания На живо

Омбудсманът поиска спешно приемане на промени срещу домашното насилие

Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на правосъдието
35 мПолитика 353 Боян Марков

На Международния ден на ООН за борба с насилието над жени Омбудсманът на България Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

В нея Ковачева настоя изготвеният законопроект срещу домашното насилие да бъде придвижен до Министерски съвет и внесен за обсъждане, гласуване и приемане в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Двете институции работят заедно в работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.

"Обръщам се към Вас с настоящата препоръка не само по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, но и с оглед на все по-изострящия се проблем с домашното насилие в условията на пандемия.", написа Ковачева. 

"Повече от една трета от жените в Европа продължават да живеят в реалността на насилието, което ги наранява физически, сексуално и психически, докато не загубят живота си.", изрази своите опасения тя.

Ковачева представи данни на неправителствени организации, според които от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийни публикации има съобщения за още 5 убити жени.

"В тази връзка и с оглед мащаба на проблема, смятам за важна стъпка към ефективното справяне с домашното насилие предприемането на спешни действия по включване на изготвения от работната група към Министерство на правосъдието законопроект, в чието изготвяне институцията на омбудсмана се ангажира пряко, в програмата на Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание за обсъждане, гласуване и приемане.", завърши омбудсманът Диана Ковачева.