София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Отбелязваме 109 години от Одринската епопея

Датата е известна и като "Денят на Тракия"

12 сИстория 1025 Николай Парашкевов

В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея.

Днес отбелязваме Деня на Тракия, определен за такъв с постановление на Министерски съвет от 2006 г.

Той е отреден за почит на българските войни, паднали пред Одрин, както и за хилядите български бежанци, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и десетки граждани, сред които хора на достолепна възраст, деца и млади хорa.

Слово по повод Деня на Тракия произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Днес на 26 март отново сме тук пред този величествен паметник. Отново сме тук, за да поставим цвете. Да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи, които преди 109 години показаха чудеса от героизъм. Изправени пред една непревземаема крепост - Одринска, смятана за едно чудо за времето си, непристъпна, която не една или друга армия са счупили главите си. И идва Българската армия с българските войници, с пълководците и само за два дни тази крепост пада. И незабравими ще останат думите на Мехмед Шукри паша, комендант на тази крепост, който казва, че тази храброст на българските войни е толкова голяма, толкова ненадминати, че няма крепост в света, която може да им устои. Ген. Вазов казва, че в този ден главите на българските войни се покриват с лаврови венци", каза още Йотова.

Красимир Премянов заяви в своето слово, че съдбата на тракийските българи бележи едни от най-силните страници в историята на България:

"Има една вярна завещана от мъдреците мисъл: "Народ, който не тачи историята си, няма право на бъдеще". Нямаме право да забравяме нито едно от тези събития и величието на Одринската епопея, защото имаме младо поколение, което трябва да с гордее с това, че са българи. Да знае, че ние не сме по-зле от никого друг по интелект, по богата история, по герои", каза Премянов.

В градинката пред паметника прозвучаха патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Гвардейския духов оркестър.

Венци на паметника на Одринци в София бяха поднесени от името на вицепрезидента Илияна Йотова, от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Съюза на тракийските дружества, от Тракийски научен институт и ВМРО-БНД.

Цветя поднесоха и гражданите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!