София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Отбелязваме 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура
42 сОбщество 203

С богата програма от концерти, „Парад на буквите“ и художествени инсталации ще бъде отбелязан днешният 24 май в столицата - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София без официална церемония с речи, но с официална програма, между 9 и 11 ч. 24 май ще бъде отбелязан пред Националната библиотека с участието на детски и училищни състави. В 9,30 ч. се очаква държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя. Балони с българските букви ще бъдат пуснати в небето.

В 10,30 от площад "Славейков" ще започне "Парад на буквите", организиран за втора поредна година от сдружение "Азбукари". Шествието ще мине по столичните улици "Раковски" и "Оборище", паметника на Васил Левски и ще завърши в парка Заимов.

 От 12 ч. пред Народния театър започва празничен концерт, организиран от софийското Регионално управление на образованието, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на пл. "Славейков" чрез специална инсталация "Звукът на българската литература", Хората ще чуят текстове на класици, записани с гласовете на Юлиан Вергов, Койна Русева, Георги Господинов.

Гражданската инициатива "Съборна", чиято цел е да превърне едноименната улица и площад "Света неделя" в културно средище организира литературно четене с участието на писателите Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и Петър Чухов.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!