София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отиде си големият музикант Милчо Левиев

Поклон пред паметта му!
пропускане

Отиде си големият музикант Милчо Левиев

Поклон пред паметта му!

8 месецаОбщество 18 Боряна Райчева


Отиде си легендарният композитор и джаз пианист Милчо Левиев. За кончината му съобщиха негови близки.

Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил, каза Марковски пред "24 часа".

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство.

Той е брат на художника Йоан Левиев.Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни "Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика, както и симфонии и камерна музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и е водил майсторски клас в Нов български университет.

Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

През последните години музикантът живееше в Солун.

Поклон пред паметта му!