София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Откриват нови лаборатории за тестване на коронавирус у нас

Това предразполага за повишен капацитет за проби на 2 500 - 3 000 души дневно
1 годинаЗдраве 124 Ивана Иванова

С увеличение на лабораториите за тестване на коронавирус в страната ще имаме повишен капацитет за проби на 2 500 - 3 000 души дневно. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерски съвет проф. Тодор Кантарджиев.

Утре се открива лаборатория в „Пирогов“, в която хората ще могат да бъдат тествани по методиката PCR. Лаборатория ще започне да работи и на територията на белодробна болница „Света Анна“.

Тази седмица ще стартира работа и лабораторията в Пловдив. Стартира работа и в Плевен, като обучението на персонала е било проведено във ВМА. Лабораторията в Бургас вече работи по PCR метода и с генетично доказване с материал от нос.

"Те трябва да отговарят на стандарта по микробиология и вирусология. Това ще рече спазване на условията на безопасна работа, потвърждаване на всички съмнителни случаи на Националната референтна лаборатория в Центъра. И третото – докладване на положителните случаи по Наредба 21 на РЗИ. В Столично РЗИ също в момента минават обучение и започват работа за генетична диагностика на новия коронавирус. Също и Александровска болница“, уточни проф. Кантарджиев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!