София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отложиха гласуването на оставката на съдия Методи Лалов

Липсва кворум

14:29 ч. 15.08.2019 г.Правосъдие 22

Поради липса на кворум в Съдийската колегия във ВСС отложи гласуването на оставката на бившия председател на Софийски районен съди настоящ съдия Методи Лалов. Магистратите отново ще се съберат на 30 август.

Пропомняме, че в началото на месеца Лалов подаде оставка с аргумента, че не може да наблюдава как "съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел".

Според него състоянието на съдебната система постоянно се влошава, което личи ясно и от последната номинация за главен прокурор.

Извънредното заседание бе свикано от г-н Панов във връзка с постъпилото на 01.08.2019 г. във ВСС, заявление за подаване на оставка на основание чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 165, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт, от Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд.

Необходимият кворум от 8 членове на Съдийската колегия за провеждане на заседание не бе налице, тъй като 11 от общо 14-те членове на Колегията са в редовен годишен отпуск през месец август. В момента на работа са г-жа Вероника Имова и г-н Красимир Шекерджиев, които присъстваха на заседанието, а г-жа Даниела Марчева прекъсна отпуска си и също се яви днес.

През целия месец юли членовете на СК участваха в заседания на Колегията и на Пленума на ВСС, които ще започнат отново в началото на втората десетдневка на месец септември.