София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Отпада карантината за пристигащите от България в Англия и Шотландия

Решението се счита от 4:00 часа на 19 юли 2021 г.
13 сЗдраве 170 Николай Парашкевов

Отпада изискването за карантина за пристигащите от България в Англия и Шотландия, считано от 4:00 часа на 19 юли 2021 г., понеделник.

По информация на посолството ни в Лондон това става възможно, след като бяха обявени промени в списъците на т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до Англия и Шотландия, като България е част от „зеления“ списък.

Това означава, че от 19 юли 2021 г. българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия са били или пътуват от държава или територия на „зеления списък“, няма да бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Преди заминаване за Англия българските граждани е необходимо да попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди пътуването, да направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването, да резервират и заплатят тест за Covid-19 за следващите 2 дни след пристигането.

Пристигащите ще бъдат поставени под карантина, ако резултатът от теста е положителен.

Ще трябва да се самоизолират и, ако приложението „NHS Test & Trace“ информира, че са пътували с някого, който е с положителен тест за коронавирус.

По информация на посолството ни в Лондон същите правила важат и за Шотландия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с консултството ни в английската столица.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!