София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Паоло Тавиани, всепризнат режисьор на класически италиански филми, почина на 92 години

Режисьорът, който спечели "Златна палма" за "Баща-господар" от 1977 г., беше извисяващо присъствие повече от три десетилетия, създавайки политически ангажирани творби с брат си Виторио

2 месецаОбщество 2 Катерина Найденова

Италианският режисьор Паоло Тавиани, чийто жесток биографичен филм "Баща-господар" спечели главната награда на филмовия фестивал в Кан, почина на 92 години, съобщи кметът на Рим Роберто Гуалтиери в четвъртък.

В продължение на повече от три десетилетия Тавиани и брат му Виторио формираха един от най-големите режисьорски дуети в киното. „Паоло Тавиани, велик маестро на италианското кино, ни напусна“, каза Гуалтиери в X. Братята „режисираха незабравими, дълбоки, ангажирани филми, които влязоха в колективното въображение и историята на киното“, добави Гуалтиери.

Тавиани е починал в клиника в Рим след кратко боледуване, според съобщения в медиите. Съпругата му и двете му деца са били до леглото му. Погребението ще бъде в понеделник.

Заедно с Виторио, който почина през 2018 г., семейство Тавиани снимаха заедно политически ангажирани филми повече от половин век. "Баща-господар", чието действие се развива в Сардиния, печели Златна палма в Кан през 1977 г. Филмът е адаптация на автобиографичния роман на Гавино Леда за млад пастир, който избягва деспотичния контрол на баща си.

Бившият президент на филмовата комисия в Кан Жил Джейкъб каза, че Паоло Тавиани е „едната половина от едно очарователно дуо“.

След смъртта на брат си през 2018 г. Паоло Тавиани направи премиера на филм сам. „Леонора Аддио“, който беше прожектиран на филмовия фестивал „Берлинале“ през 2022 г., изследва смъртта и наследството на творческите начинания и се основава на идея, измислена от братята заедно. Въпреки смъртта на Виторио, „той все още е с мен“, каза Тавиани тогава.

Той описа как братята са били вдъхновени от майстора на неореализма, италианския режисьор Роберто Роселини. „Когато решихме да се занимаваме с кино, Виторио беше на 18, а аз на 16. И това беше, защото гледахме "Пайза" от Роселини“, каза Тавиани. „Осъзнахме, че ако филмите могат да променят живота ни и могат да разкрият нас, нашата истина, тогава искахме да правим филми в живота си.“

Джейкъб каза, че Паоло и Виторио са „наследници на Роселини“, добавяйки, че „някаква грация докосна техните филми с неподражаема морална строгост и поезия“. "Баща-господар" и фантастичната военна драма от 1982 г. The Night of the Shooting Stars бяха чудеса на сила и деликатност, добави Джейкъб. Друг от филмите на братята, получили одобрение от критиците, „Цезар трябва да умре“ от 2012 г., спечели наградата „Златна мечка“ на филмовия фестивал в Берлин.

Тавиани е роден през 1931 г. в Сан Миниато в Тоскана. Бащата на братята е бил антифашистки адвокат и те са имали ранен интерес към социални проблеми, които са пренесли на екрана с творби, известни със смесицата от история, психологически анализ и лиризъм.

Смъртта му „оставя незапълнима празнота не само в света на киното, но и в сърцата на всички нас, които споделяме произхода му, но и любовта му към тази земя“, каза Еудженио Джани, губернаторът на Тоскана.