София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Денят на храбростта

Навръх Гергьовден дефилираха 1000 военни и 50 единици бойна техника
пропускане

Денят на храбростта

Навръх Гергьовден дефилираха 1000 военни и 50 единици бойна техника

1 годинаОбщество 42 Боряна Райчева


Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан традиционно с военен парад в София. В него участваха над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.


Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след водосвета ще се състои традиционният военен парад за празника, на площад "Княз Александър Първи".

Кулминацията на събитието бе демонстрацията на авиацията. Във въздушният компонент участваха вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация:вертолетите Ми-24 и „Cougar” и самолетите „Спартан“, „Пилатус“ и МиГ-29.


При изпълнението на националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

На площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата можеха да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

В Националния военноисторически музей има Ден на отворените врати. В празничния ден посетителите могат да разгледат безплатно най-новата изложба в музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.