София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Парламентът удължи мандата на членовете на КЗК, могат да останат същите още 9 години

Мандатът им е удължен до 2023 г.
пропускане
5 чЕвроком 399

Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията.

Със законопроекта се въвеждат в националното ни законодателство изискванията на европейска директива. Te ще осигурят засилване на правомощията на националните органи по конкуренция чрез предвидените в нея гаранции за тяхната независимост, ресурсна обезпеченост, въвеждане на ефективни инструменти за откриване и събиране на доказателства и налагане на санкции.

Бивш депутат: Пореден закон, за който депутатите искат да преодолеят вето (ВИДЕО)

Мандатът на сегашните седем души в КЗК изтича през юни 2021 г. След приемането на предложенията, той е удължен до 2023 г., като те могат да бъдат избрани за още 7 години.

Законът урежда правомощията на Комисията за защита на конкуренцията като компетентен орган по сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагането на законодателството за защита на потребителите.

Този закон ще се прилага по отношение на физически и юридически лица или публични органи, които при покупката на селскостопански и хранителни продукти упражняват нелоялни търговски практики в отношенията с доставчиците във веригата за доставка на селскостопански и хранителни продукти, когато доставчикът или купувачът са установени на територията на ЕС.

Комисията ще упражнява правомощията си по този закон без право на намеса и даване на инструкции в работата й от страна на всички органи на държавната власт, включително органи на изпълнителната власт, на местното самоуправление или частноправни субекти, като това не засяга спазването на приетите от Народното събрание на Република България и от Министерски съвет стратегии, програми и планове за развитие на съответните сектори на икономиката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!