София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Пенева: Няма нито едно доказателство за манипулации при отчитане на резултатите от изборите

''Гласовете се броят не от машините, а от членовете на секционните избирателни комисии"

27 сПолитика 349 Кристияна Стефанова

"Машините, с които ще гласуваме на местните избори няма да отчетат техния вот. Гласовете се броят не от машините, а от членовете на секционните избирателни комисии". Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред БНР. 

"Независимо дали гласът е подаден с машинна бюлетина, или с бюлетина от хартиено гласуване, той няма да бъде отчетен от софтуера на машината. Софтуерът ще се използва за отпечатване на бюлетина. Най-голямото притеснение - дали има манипулаии при отчитане на резултатите,  е несъстоятелно", добави още тя. 

''Това, което ще правят т.нар. флашки, както правеха и през април 2023 година, ще бъде само създаване на база данни, която може да се ползва за някакви порверки, но не е релевантна с отчетените резултати и не може да се ползва за доказателствена база при евентуално оспорване на резултатите'', уточни председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"В България винаги е имало инструмент за проверка на резултатите от машинното гласуване. Това са т.нар. контролни разписки. При броенето  на тези разписки не беше открито никакво разминаване между машинния протокол и това, което е в чувалите, като контролна разписка. До момента няма нито едно доказателство, извън внушенията, интервютата и декларации в публичното пространство", поясни Пенева.