София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петков: Ако отидем на избори, то ще е заради ГЕРБ и ДПС

,,Начело трябва да бъде Николай Денков''

2 месецаПолитика 3 Марияна Стойчева

,,Не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да няма политически назначения в тях. Искаме да има такива регулатори и такъв ВСС, че да не зависи нищо от политиците.''

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в ефира на Нова. 

Петков допълни, че не се гласува за 3/4 от властта в България, а от тази власт, която не е в НС, зависи животът на хората и тя не е в НС. 

,,Това са регулаторите. Ние искаме да минат през много трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Притеснявам се, когато не съм сигурен, че всички тези регулатори работят в обществен интерес. Искам да кажа на ГЕРБ - хора, продължавайте да вървите с нас. Цената на тока зависи от КЕВР", каза още той. 

По отношение за срещата му със Спас Русев, той заяви, че не е важно политиците с кого се срещат и допълни, че с Русев се познават от 10 години и, че той не е искал информация за регулаторите. 

"С ГЕРБ трябва да сме равни. Ако паднем и отидем на избори, то ще е защото ГЕРБ и ДПС искат да имат 2/3 от регулаторите, а ние искаме да сме равни", каза още Петков. 

По отношение службите, съпредседателят на ПП заяви: 

,,Омръзна ни да се молим. Трябва да сменим хората в службите, там са 30 години. Трябва да не се допуска да съществуват Мартин Нотариуса и Пепи Еврото. Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и се надявам да даде отговор дали Еврото има някакъв статут на сътрудник. ,,Ако се докаже, че има чадър в МВР, то тогава това е съвсем различно, обясни Петков.

По отношение на до меморандума, пратен на ГЕРБ, Петков заяви, че все още от ПП нямат отговор, но допъли,че на партията на Борисов им трябва време, за да го прочетат и обмислят. 

,,Фантазирам си, че ще имаме една държава с работещи институции. Омръзна ми да имаме Пепи Еврото и Матрин Нотариуса, да имаме служби, които хващат шпиони, когато им ги посочат отвън, заяви Петков идопълни, че призова специалирания прокурор да си свърши работата и ако има престъпления около главния прокурор, то те да бъдат разследвани. 

На въпрос каква част от меморандума подлежи на коментари, той заяви, че това е отворена позиция, а не ултиматум. 

,,Реформите, за да се случат, трябва да можем да работим с ЕК. Начело трябва да бъде Николай Денков'', отсече Кирил Петков.