София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Петков: Ще изпратим писма до Нинова и други леви партии за провеждането на честни избори

АБВ проведе пресконференция в централата си
5 сПолитика 321 Мирослав Митков

Днес ще изпратим писма до г-жа Корнелия Нинова като председател на Националния съвет на Социалистическата партия, до представители на политически партии от левия и лявоцентристки спектър с обръщение да започнем публична дискусия, която да е адресирана към подготовката, организацията и провеждането на честни избори. Това каза на пресконференция лидерът на ПП АБВ Румен Петков..

Петков посочи, че премиерът Бойко Борисов е готов да даде всички властови инструменти, ресурси и влияние, за да спечели парламентарните избори през 2021 г. „Казвам го, защото ние от АБВ изпитваме сериозни притеснения и безпокойство от това, че Борисов ще организира следващите парламентарни избори. Ние нямаме никакво съмнение, че той ще използва целия инструментариум, който използваше и при предходните избори: мачкане на бизнеса за осигуряване на корпоративен вот, мачкане и стимулиране на администрацията да гласува за ГЕРБ с всевъзможни заплахи и купуване на гласове“, обясни Румен Петков.

Той припомни, че на днешната дата се навършва месец, откакто ПП АБВ внесе в Народното събрание писмо за сформиране на парламентарна анкетна комисия, която да разследва автентичността на снимките от спалнята на министър-председателя, както и записите с гласа му.

„Борисов си призна, че снимките са истински. Прокуратурата смотолеви, че и записите вероятно са истински, но в тях няма нищо осъдително. Ако е носъдителна заплахата към български евродепутат, ако не е осъдителна заплахата за „смачкването“ на определен бизнесмен, който няма отношение по пълненето на шкафчето и гардероба на премиера, ако е неосъдително и вероятно е неосъдително отношението му към европейските лидери, то е срамно и позорно. Ние ясно сме заявили отношението си към главния прокурор. Ние искаме Народното събрание да се занимае с този въпрос, включително да даде и политическа оценка на всичко това, което беше видяно от цял свят. За съжаление нито един народен представител не се ангажира да предложи сформирането на такава парламентарна анкетна комисия. Това означава, че всички 240 народни представители в една или друга степен се притесняват да се занимават с Борисов“, посочи лидерът на ПП АБВ.