София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Петьо Дафинкичев: Психическият натиск върху пенсионерите е по-страшен от вируса

Главният редактор на вестник "Пенсионери" изрази своето възмущение от изплащането на пенсиите
19 мПолитика 1052 Боян Марков

"Колкото едно време е по-напрегнато, сякаш толкова по-бързо върви." Това заяви в ефира на "Делници" Петър Дафинкичев - главен редактор на вестник "Пенсионери".

"Правителството създаде такъв хаос. Минималните пенсии стават 300 лева. Увеличават се с 25%. Това са 1 милион и 12 хиляди души. Няма значение дали си се осигурявал 10, 30 или 40 години, всички са поставени на едно ниво. Това е много несправедливо.", допълни той.

"Два милиарда се вкараха в сребърния фонд и трябваше излишъците да влизат в него. В такава крицисна ситуация да може да се ползва на депозит в БНБ. По изчисления на експерти за тези години сега трябваше да е не 3 милиарда, както е в момента, а да е 11-12 милиарда.", изрази своето възмущение Дафинкичев.

"Между най-ниските и най-високите пенсии разликата е 4.8%. И тази несправедливост е обидна. В този тежък период, в който пенсионерите трябва да са рамо до рамо, се направи всичко възможно те да не общуват. А какво е по-страшно от вируса? Самотата и психическият натиск върху тези хора. Убеждението, че те са толкова рискови, че като излязат на улицата и вирусът им скача.", завърши Петър Дафинкичев.