София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Петър Андронов: Разсрочихме 103 000 кредита, но банковата ни система остана стабилна

Коментар на председателя на управителния съвет на Асоциацията на банките в България
6 сИкономика 342 Златина Петкова

“Годината не беше никак лека за икономиката ни. Трябваше да се разсрочат над 103 000 кредита и паралелно с това да се работи. Въпреки всичко обаче банковата ни система остана стабилна”, заяви пред bTV председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

По думите на Андронов, натоварването е било двойно, като работещите в сферата са се справили. Банкерът направи паралел с 2008-ма година, когато рецесията се е отразила сериозно, а кредитните институции били допринесли за това да има по-голям шок, сега нещата стоели различно.

“Днес банките имат всички шансове да бъдат част от решението на проблема”, посочи още икономистът и допълни, че все още не е ясно колко хора ще се възползват от отсрочката по кредитите си. Той беше категоричен и че независимо дали има мораториум, или не, банките ще продължат да разсрочват вземанията си, както били правили винаги. В случая мораториумът бил само инструмент, благодарение на който кредитните институции можели да отсрочват без да бъдат санкционирани капиталово.