София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пловдив ще иска европейски заем от 120 млн. лева, учеличават и данъците

Със средствата ще бъдат изградени няколко инфраструктурни проекта

15:09 ч. 28.12.2019 г.Икономика 96

Община Пловдив ще преговаря с ЕИБ за кредитна линия до 120 млн. лева. Разрешение за това дадоха съветниците на днешната сесия. Друго решение, което съветът взе е, че местните данъци се увеличават. 

Предложението на местната власт е заемът да се връщат в следващите 25 години. Със средствата ще бъдат изградени няколко инфраструктурни проекта, които да облекчат трафика в града.

"Европа дава в момента евтини пари. Ще вземем заем след обществено обсъждане", заяви кметът Здравко Димитров.

Заместникът му Илия Кирчев подчерта, че в 20-годишната си кариера в банковата сфера не се е сблъсквал със заем с по-изгодни условия от тези на ЕИБ. Ако се вземат 120 млн. лева, то лихвеният процент ще бъде под 1%. Ще има 7 г. гратисен период, а срокът за погасяване ще е 25 г. Преговорите на общината с банката бяха одобрени от 30 съветници, 16 бяха против, а двама въздържали се. Дискусията в залата за кредитната линия продължи около час. Веселина Александрова от "Демократична България - Обединение" призова за оттегляне на точката, но предложението й не се прие.

"Би било изключително глупаво, ако не се възползваме от този механизъм на Европейската инвестиционна банка, както са го направили много общини в ЕС", каза Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив".

"След като градът се управлява от ГЕРБ, да помолим държавата да помогне и след това да изтеглим", заяви пък съветникът Стефан Аксиев. От БСП бяха категорично против заема и настояха за него да се проведе местен референдум, но мнозинството не прие предложението. След като присъстващите съветници гласуваха с мнозинство стартиране на преговори с ЕИБ, кметът Здравко Димитров уточни пред медиите, че се очаква те да продължат около 6 месеца.