София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Починал е лидерът на Ал-Кайда, наследник на Осама бин Ладен

Ако новината бъде потвърдена, Ал-Кайда ще се изправи пред вътрешна криза
пропускане
1 денОбщество 457 Боряна Райчева

Пакистански и афганистански източници за сигурност потвърждават смъртта на лидера на Ал Кайда Айман ал Завахири, който замени Осама бин Ладен през май 2011 г.

Това съобщава вестник Arab News, чиито журналисти са проверили информацията след съобщения за смъртта на ал-Завахири в социалните мрежи и афганистанските медии.

Според най-малко четири разузнавателни източника ал-Завахири е починал от естествена смърт в Афганистан в началото на ноември. Бил е с астма и остра бъбречна недостатъчност.

Източници, близки до Ал Кайда, съобщават, че Ал Завахири е починал в град Газни и вече е бил погребан, но къде точно не се знае.

Медиите неведнъж съобщават за смъртта на лидера на бойците. Ал-Завахири е излъчен за последно в годишнината от атентатите от 11 септември. Тогава той призова всички мюсюлмани към джихад срещу САЩ, Израел, Европейския съюз и Русия.

Ако смъртта на Ал-Завахири бъде официално потвърдена от някоя от разузнавателните служби, тогава Ал-Кайда ще се изправи пред вътрешна криза. Двамата наследници на Ал-Завахири бяха убити - Хамза бин Ладен (син на убития Осама бин Ладен) и Абу Мухсин ал-Масри. Абдула Ахмед Абдула беше убит в Ирак вчера

От висшите лидери на Ал-Кайда, които все още са на свобода и могат да заместят Ал-Завахири, остава само един - Сайф ал-Адл. „Главата“ му се изчислява на 10 милиона долара.