София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Почти всички кораби от Керченския проток са върнати на Украйна

Плавателните съдове бяха задържани миналия ноември
пропускане

Почти всички кораби от Керченския проток са върнати на Украйна

Плавателните съдове бяха задържани миналия ноември

6 месецаПолитика 11 Боряна Райчева


Процесът на връщане на задържаните от Русия кораби в Керченския проток на 25 ноември 2018 г. е в заключителен етап. Това заяви съветикът по международни въпроси на украинския президент Владимир Зеленски Андрей Ермак.

"Процесът на връщане на малки бронирани лодки" Бердянск "и" Никопол ", както и буксира" Яна Капу ", заловен миналия ноември, вече е на последния етап", изданието цитира Ермак.

На 25 ноември 2018 г. три кораба на украинския флот нарушиха реда на преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при движение от Черно море към Азовско море. Оръжия бяха използвани за принудителното им спиране в Керченския проток. Корабите бяха задържани, а 24 моряци бяха арестувани. Те бяха обвинени за нарушаване на държавната граница.

През лятото на 2019 г. Русия предложи Украйна да прехвърли задържаните моряци под писмени гаранции за участието им в процеса и корабите под гаранции за тяхната безопасност. По-късно моряците са върнати в Украйна като част от размяна на задържани.

Междувременно в петък от Париж официално потвърдиха провеждането на срещата на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция и Федерална република Германия) на 9 декември във френската столица.