София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Поне 25 загинаха при нападение в Могадишу

10 часа продължи обсадата на хотела

Поне 25 загинаха при нападение в Могадишу

10 часа продължи обсадата на хотела

3 годиниОбщество 3 Боряна Райчева


Нападение срещу хотела "Наса-Хаблод" в Могадишу и 10-часова обсада приключи с най-малко 25 загинали и 30 ранени, предаде ДПА.  Спасени бяха над 30 души, намирали се във вътрешността на хотела при началото на обсадата. Сред тях са министър от сомалийското правителство и влиятелен духовен лидер. Сред 25-те потвърдени жертви са бивш заместник министър по добитъка и високопоставен началник на полицията.

По време на продължителната атака бяха взривени две коли бомби. Един от атентаторите се самовзриви, причинявайки неуточнен брой жертви сред силите за сигурност. По време на сблъсъците е било прекъснато електричеството.

Отговорност за нападението пое екстремистката групировка "Аш Шабаб", която заяви по своето радио, че в хотела са влезли нейни бойци.

Нападението има за цел да сплаши обществото, което показа единство след най-тежкият терористичен атентат в историята на Сомалия, извършен преди две седмици, заяви президентът Мохамед Абдулахи Мохамед, цитиран от Асошиейтед прес. Атаката на 14 октомври в Могадишу доведе до смъртта на над 350 души. След това обаче хиляди излязоха на протест, предизвиквайки терористичната група "Аш Шабаб", припомня АП.

Очевидец на нападението съобщава, че атентаторите са били облечени във военни униформи. Бойци на "Аш Шабаб" и преди са се дегизирали като военни, за да извършват нападенията си.