София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ПОСОЛСТВАТА НА САЩ В АЗИЯ, ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ПРОТЕСТИ

Протестите са възможни заради публикуван доклад на ЦРУ
7 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

Посолствата на САЩ в Афганистан, Пакистан и Тайланд предупредиха американските граждани, намиращи се на територията на тези страни, за възможност от протести във връзка с публикувания доклад на ЦРУ, предаде РИА Новости. Сенатската комисия разпространи във вторник над 500 страници от доклада, който съдържа общо 6 хиляди страници. В него се съобщава за редица злоупотреби на централното разузнавателно управление по времето на президента Джордж Буш-младши, включително изтезания, невярна информация за властите и обществото, а също и незаконни задържания на около 26 души по подозрения в тероризъм. Симулиране на давaне и лишаване от сън, като в един от случаите това лишение е било повече от 180 часа - това са само част от методите за изтезание, които Централното разузнавателно управление е прилагало към хора, за които се предполагало, че са свързани с терористичната групировка "Ал Кайда".  През ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!