София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Потвърдено: Сашо Томов е невинен

Използваните методи били нестандартни, но не и незаконни
5 годиниПравосъдие 55 Боряна Райчева

Бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и шеф на футболния клуб ЦСКА Александър Томов е окончателно оправдан по обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери от металургичния комбинат. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда от Апелативния съд за Томов и Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Томов и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов са оправдани по обвинението, че в съучастие като длъжностни лица са присвоили близо 3.5 млн. евро, след като са нареждали преводи от сметката на футболния клуб в полза на "Креди Суис Солюшън Партнерс". Със същия акт се потвърждава невиността на Томов, бившия член на Управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов и шефа на фирма "Финметал" Божко Бонев по обвинение за присвояване на недвижими имоти и съоръжения. Според прокуратурата те са прехвърлили собствеността върху хвостохранилище и общежитие, собственост на "Кремиковци", на стойност над 29 млн. лв. на компанията "Вертекс имоти", без да бъдат заплатени.

ВКС е приел, че протестът на прокуратурата е неоснователен.

Съдът приема, че е безспорно установено, че прякото предназначение на кредитната линия в "Интернешънъл асет банк" е било за оборотни средства на ЦСКА.

В решението се подчертава, че най-същественият и упорито пренебрегван от прокуратурата факт е, че макар формално изповяданите сделки да са били за продажба на двата имота от "Кремиковци", крайната цел е била същите имоти да послужат като обезпечение за заплащане на последната вноска за придобиване на акциите на ЦСКА. Съдебният състав не споделя твърдението на прокуратурата за осъществено безвъзмездно прехвърляне на активи в нарушение на взетите решения на управителните органи на "Кремиковци".

"Използваните нестандартни способи за уреждане на търговските отношения относно закупуване на акциите на ПФК ЦСКА АД не дават основание да се счита, че в случая е извършена престъпна дейност, попадаща в обхвата на длъжностното присвояване", казват върховните съдии.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!