София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Правозащитници от Беларус, Русия и Украйна с Нобелова награда за мир

Наградата може да се разглежда като упрек към управляващите на Русия и Беларус

1 мОбщество 226 Кристияна Стефанова

Трио източноевропейски правозащитници от три съседни страни получиха тазгодишната Нобелова награда за мир.

Алес Бяляцки - правозащитник от Беларус - взе наградата заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи, беше обявено в Осло в петък.

Наградата може да се разглежда като упрек към управляващите на Русия и Беларус, тъй като тримата са свързани с борбата с политическите репресии в собствените им страни, както и с войната в Украйна.

Берит Рейс-Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет, похвали всички победители за важността на „правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите“.

Получателите също бяха похвалени за усилията им да документират „военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!