София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Премиерът на Словакия повече няма да дава изявления за четири водещи медии в страната

Миналата седмица Фицо заплаши да забрани достъпа на въпросните четири медии до правителствените кабинети и зали

1 мПолитика 221 Лазар Лазаров

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че повече няма да дава изявления за четири водещи медии в страната, обвинявайки ги, че не предоставят на обществеността достоверна информация, предаде Ройтерс.

Агенцията вижда в това знак за задълбочаване на разногласията между словашкия министър-председател и някои независими медийни групи.

Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път миналия месец, като оглави левоцентристка коалиция след парламентарни избори, по време на кампанията за които атакува партиите с либерална политика, съюзниците на Словакия от Запада и медиите, критични към него и партията му "Смер - социална демокрация" ("Посока - социална демокрация).

Преди пет години той подаде оставка от премиерския пост под натиска на масови улични протести, предизвикани от убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупцията в политическите среди. 59-годишният Фицо често хули медиите и поведението му е предизвиквало безпокойството на международната неправителствена организация "Репортери без граници", според която той е атакувал журналисти, ограничавал е достъпа до информация и е поставял под въпрос независимостта на обществените медии, отбелязва Ройтерс.

Вчера словашкият премиер обяви, че вестниците и онлайн изданията "Денник Ен" (Dennik N), "Актуално" (Actuality.sk) - където работеше убитият Куциак, и СМЕ (SMЕ), както и телевизия "Маркиза" (TV Markiza), "не са изпълнили задължението си" да предоставят достоверна, пълна и навременна информация, що се отнася до новините за новото му правителство. "Докато посочените медии не започнат да изпълняват своите регламентирани задължения, министър-председателят Р. Фицо прекратява общуването си с тях", гласи изявлението, разпространено от правителството по електронната поща.

Миналата седмица Фицо заплаши да забрани достъпа на въпросните четири медии до правителствените кабинети и зали. Все пак "Денник Ен" и СМЕ информираха, че техни репортери са били допуснати там вчера.

Главният редактор на "Денник Ен" Матуш Костолни каза, че Фицо не е отговарял "с години" на въпроси, зададени от журналисти от неговия вестник. Макар и словашкият премиер да не е забранил достъпа на представители на медията до помещения и събития, прекратяването на комуникацията противоречи на закони, по силата на които медиите трябва да получават информация от властите, посочи той.

"Фицо се уплаши и не затвори вратата в лицето ни. Няма да успее да ни затвори и устата", заяви Костолни.

Главната редакторка на СМЕ Беата Балогова обвини министър-председателя в публикация в социалната мрежа "Фейсбук", че разделя медиите на приятелски и враждебни, и увери, че премиерът няма да може "да сплаши" нейния вестник, така че да си наложи автоцензура.

Павол Салай от "Репортери без граници" каза, че премиерът подлага демокрацията в Словакия на "противоударен тест". "Медийният бойкот на Фицо е напълно произволен и неоснователен", заяви Салай. "Не е в правомощията на правителството да отсъжда дали медиите изпълняват законовите си задължения, а още по-малко да им налага санкции", допълни той.

Снимка: БГНЕС