София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Приемат закон за „фалшивите новини“ в Сингапур

Адвокати и правозащитници се опасяват, че ще бъде застрашена свободата на словото

Приемат закон за „фалшивите новини“ в Сингапур

Адвокати и правозащитници се опасяват, че ще бъде застрашена свободата на словото

8 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


В Сингапур ще бъде приет днес закон за фалшивите новини. Критиците му се притесняват, че той ще бъде използван за потискането на свободното слово в страната.

От днес нататък ще бъде противозаконно публикуването на фалшиви твърдения. Законът ще важи в случаите, когато публикуваната информация застрашава националната сигурност, общественото спокойствие или приятелските отношения на Сингапур с другите държави.

Министрите от правителството ще имат право да поръчат дали съответната „фалшива новина“ да бъде свалена или да бъде коригирана. Те също могат да се обърнат към шефовете на технологични компании – като Фейсбук и Гугъл – да блокират акаунти, които разпространяват фалшиви новини.

Законът предвижда да бъдат давани под съд лица, които ще бъдат глобявани до 36 хил. щатски долара или ще бъдат пращани до 5 години в затвор. Ако престъплението е било извършено от доказано фалшив акаунт, размерът на глобата може да достигне 73 хил. щатски долара или до 10 години затвор.

Компании, които разпространяват фалшиви новини, ще бъдат глобаявани до 735 хил, щатски долара.

Правителството обеща, че гражданите, обвинени в „разпространение на фалшиви новини“, ще могат да обжалват евтино и бързо, но адвокати и правозащитници в страната се страхуват, че новият закон ще бъде поредното брутално посегателство срещу свободата на словото в Сингапур.