София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Примирието между Израел и "Хамас" може да бъде удължено

Израел е изправен пред огромен натиск

2 месецаВойна 23 Антония Лазарова

Примирието между Израел и "Хамас" навлезе в последните си 24 часа днес, като терористичната групировка заяви, че е готова да удължи паузата след като освободи още заложници, сред които и четиригодишно дете, осиротяло при атаката ѝ.

АФП съобщи, че сега вниманието е насочено към това дали примирието ще бъде удължено преди планирания му край рано сутринта на 28 ноември.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Това е моята цел, това е нашата цел - да продължим тази пауза и след утрешния ден, за да можем да продължим да освобождаваме още заложници и да предоставяме повече хуманитарна помощ на нуждаещите се в Газа."

Според източник на АФП, групировката "Хамас" е заявила пред посредниците, че е готова да го удължи с "два до четири дни".

Израел е изправен пред огромен натиск от страна на семействата на заложниците, както и от страна на съюзниците, да удължи примирието, за да осигури повече освобождавания. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че е разговарял с Байдън и би приветствал удължаването на временното примирие, ако това означава, че на всеки допълнителен ден ще бъдат освобождавани по 10 пленници.

Съгласно примирието 50 заложници, държани от бойците, трябваше да бъдат освободени за четири дни в замяна на 150 палестински затворници. 

СНИМКА: БГНЕС