София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Андрей Пантев: Достатъчно е да излезем на улицата и да видим дали сме славяни или не

"Това сме ние антропологически", смята историкът

Проф. Андрей Пантев: Достатъчно е да излезем на улицата и да видим дали сме славяни или не

"Това сме ние антропологически", смята историкът

20 сКултура 6507 Боян Марков


Гражданският съвет на АБВ, съвместно със Съюза на българските журналисти организира дискусия относно българската писменост и култура. 

"Достатъчно е да излезем на улицата и да видим славяни ли сме или не. Не ни трябва ДНК от Иран или от Скандинавия, за да видим, че това сме ние антропологически, манталитетно, мисловно. И това, че имаме великата историческа заслуга, този особен книжовен приоритет, че от нас тръгва славянската азбука, трябва да бъде повод за гордост, разбира се." Това заяви проф. Андрей Пантев.

Историкът още коментира влиянието на българската азбука в отношенията между България и Русия.

"Да кажем, че Достоевски е писал на български? Е, не е писал на български. Това, което ние наричаме черковнославянски език е по-близо до руския език, отколкото до езика, който ние говорим."

"Аз смятам, че азбуката не трябва да се нарича българица. Това ще буди насмешка. Няма защо да се правим на интересни, ние сме все още най-непознатия народ в Европа.", сподели Пантев.

Сред останалите участници в дискусията, които се изказаха още бяха проф. д.н. Нина Дюлгерова, проф. Васил Проданов, както и други видни представители на българското образование и наука.