София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Андрю Полард: Зад гърба ни е най-тежкият период на пандемията

Според Полард дезинформацията крие рискове за живота на хората
2 мЗдраве 495 Николай Трифонов

"Най-тежкият период от пандемията от COVID-19 е зад гърба ни, в бъдеще ще е необходимо да се справяме с последствията от вируса, но не чрез въвеждане на карантина или постоянна реваксинация, а чрез грижи за най-уязвимите групи от населението." Това е заявил в интервю за британския вестник "The Telegraph" професор Андрю Полард, който ръководи изпитанията на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 . Той е и председател на Съвместния комитет по ваксинации и имунизации към Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство.

"Най-лошото определено е зад нас. Трябва да преживеем зимата", коментира Полард.

Той е на мнение, че е невъзможна задача да се реваксинира населението срещу на всеки шест месеца.

„Знаем, че хората имат високи нива на антитела в продължение на няколко месеца след третата доза от ваксината, но имаме нужда от повече данни, за да кажем кога и колко често тези уязвими хора ще се нуждаят от нови дози. Не можем да ваксинираме всички на планетата на всеки 4-6 месеца. Това е нерационално и финансово невъзможно. В бъдеще трябва да се съсредоточим върху уязвимите хора“, каза професорът.

Андрю Полард коментира и фалшивите новини, свързани с вируса.

„Дезинформацията крие рискове за живота на хората. Много е вероятно хората да са се разболели сериозно и да са починали поради дезинформация за ваксините. Някои дезинформации идват умишлено от тези, които се противопоставят на ваксинацията, докато други са неволен резултат от коментари на политици. Можем да кажем, че изявленията, направени в Европа, повлияха на хората в Африка“, заяви Полард.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!