София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Абсурдно е да се говори, че след ваксинация срещу COVID човек е заразен (ВИДЕО)

Имунологът с коментар в ефира на "Академия Здравитал"
11 мЕвроком 2744

Доказано е, че имунната система в състояние на стрес реагира неадекватно, с понижен статус в дадени елементи, завишен в други. Това прави, че един човек може да почувства, че има някакви патологични състояния без да има реална функция от тях. 

Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на "Академия Здравитал".

"Не си позволих една година откакто сме в тази коронавирусна ситуация да кажа дори и едно име. Не си позволих, защото хората могат да преценят кой стои зад конкретни думи. Това, което най-много ме дразни е, че след имунизация човек трябва да спазва мерките. Както и че след имунизация, след като са минали и двете дози на ваксинация, човек е заразен. Това е една абсурдна ситуация. Ако човек е имунизиран и има висок имунен статус срещу даден патоген, той не дава възможност на този патоген да се размножава. Иначе казано една имунизация дава не само комплексен имунен отговор, но и локално на много специфични места, в случая дори на лигавичния имунитет. В такъв случай имунизираните срещу полиомеолит щяха да заразяват други хора, които по дадени причини са пропуснали имунизацията, а такова нещо не се случва", каза още той.

"С доц. Атанас Мангъров сме се виждали два пъти, по телевизионни студиа. Ние сме съмишленици по тезата, която застъпваме, но не е задължително да имаме съвместна дейност", коментира професорът.