София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Ваксините се използват върху здрави хора и затова не трябва да имат странични реакции

По думите на имунолога първо трябва да бъдат предпазени рисковите групи
7 сЕвроком 2991

Ваксините, за разлика от всички лекарствени средства се използват върху здрави хора и затова не трябва да имат никакви странични реакции, извън нормите. Това коментира проф. Андрей Чорбанов от Департамента по Имунология гъм БАН в ефира на Nova News.

"Естествено, че трябва да бъдат предпазени най-уязвимите хора, в рисковите групи, контактните групи и хората с хронични заболявания. От друга страна за тях това може да е противопоказно. Лекото възпаление е нормалната реакция на тялото. В имунологията възпаление не е лоша дума, това е началото и старта на имунната реакция, ако те ужили пчела възпалението е по-тежко. Хората обаче не са еднакви, когато се правят предклинични изпитвания на лабораторни животни, те са абсолютно еднакви. Затова може при 100 човека да няма странични ефекти, може да е при 1-2, но това да е на 10000, на 100000 души. Важно е да се види на какъв процент от хората това може да се случи", коментира проф. Чорбанов.

"Рискът, който се поема с неизпробвана ваксина, си заслужава, ако патогенът е много смъртоносен. Тогава вече натежава много по-голямата полза от една евентуална ваксина, когато патогенът е например ебола - 60% смъртност или едрата шарка. Това са заболявания, които са действително армагедон, те поразяват. В днешно време когато има цели организации и агенции, които се занимават с лекарствена безопасност няма как да се допусне нещо, което е много опасно да влезе на пазара, затова рискът трябва да бъде маскимално премерен", допълни професорът.